Anchors for the LOST DRECHT

SMARTLAND

Ons ontwerp richt zich op de verdwenen rivier de Drecht, als landschappelijke basis voor Loosdrecht en de Loosdrechtse Plassen. De essentie van een rivier is de oneindigheid ervan en daarmee de noodzaak om deze ergens, waar dan ook, te overbruggen. Deze brug als ‘bewijs’ voor de rivier hebben we samen met twee lage ‘ankers’ verwerkt tot een dynamisch recreatief element, gezamenlijk het Icoon voor de Oostelijke Vechtplassen. Het pad over de hoogte van de brug geeft een uniek uitzicht over het weidse waterrijke landschap.

De lage elementen met recreatieve aanlegvoorzieningen een deels verzonken pad geven inzicht in het water en het water-ecosysteem. Deze elementen zijn verankerd aan twee nieuwe natuureilanden die de verloren rivier deels herstellen en bijdragen aan de oplossing van het slibprobleem. Essentieel voor dit landschap is ook de dynamiek ervan. Het veen heeft zich opgebouwd, is vervolgens afgegraven en weggeslagen maar wordt op dit moment in de slibeilanden weer opnieuw opgebouwd.

Door de elementen nadrukkelijk verplaatsbaar te maken en in verschillende opstellingen samen te voegen, creëren we een dynamisch icoon dat verschillende maatschappelijke betekenissen kan hebben. Als vaar- en wandeldoel, uitzicht- en inzichtpunt, maar ook watertheater, zwemparadijs, als podium voor voorstellingen, etc, etc…

 

Categorie: 1