Boat Conveyor

Abel Pleysier – PBS Interim en Projectmanagement in samenwerking met Witteveen+Bos

 

Varen is bij uitstek de manier om de Oostelijke Vechtplassen te beleven. Echter, op dit moment is de toegankelijkheid van de plassen voor pleziervaart beperkt. Om meer mensen te kunnen laten genieten van het prachtige plassengebied willen we een nieuwe verbinding creëren tussen het Hilversums kanaal en de Loosdrechtse Plassen.

Het doel is om het gebied met de creatie van nieuwe vaarroutes en voorzieningen toegankelijk te maken voor diverse kleine scheepssoorten als (E-)sloepen, zeilboten en andere niet-mechanisch aangedreven boten. Een belangrijke schakel in de nieuwe vaarroute is de iconische Boat Conveyor, een grote lopende band voor schepen die zorgt voor de verbinding tussen de Loosdrechtse Plassen en Loenderveense Plassen. Rondom de Boat Conveyor komen aanlegplaatsen voor schepen en zijn er mogelijkheden voor de ontwikkeling van horeca.

Door de aantrekkingskracht van het ontwerp en de verbeterde bereikbaarheid vormt het gebied een trekpleister tussen de regio Amsterdam en de regio Utrecht. Daarnaast wordt het gebied met dit plan aangesloten op het elektrisch-sloepennetwerk wat duurzaam varen stimuleert. Ook heeft het ontwerp veel aandacht voor behoud van natuur. Dit komt onder andere tot uiting in de toepassing van natuurvriendelijke oevers en baggertubes.

 

Categorie: 1