De Vogeltuinen, hét icoon van Loosdrecht

Sylvia Schelling & Suzan Aardewijn

 

Loosdrecht heeft veel bijzondere natuur: de plassen, de dijken, alsook de legakkers. Deze zijn tot nu toe alleen bereikbaar per boot voor particulieren. Met de komst van de Vogeltuinen komt daar verandering in: de legakkers worden toegankelijk vanaf het water én vanaf het land, voor iedereen! Boven de Scheendijk worden legakkers met elkaar verbonden door kleine bruggetjes over verschillende ‘eilandjes’ te maken. Om zo natuur, cultuur en recreatie met elkaar verbinden.

Natuur: Het beleven en ‘teruggaan naar de natuur’ staat centraal in het ontwerp. De Vogeltuinen bestaan uit twee delen: een deel dat voor recreatie bestemd is en een deel voor natuurontwikkeling. Daar maken we de ideale omstandigheden voor onder andere de Roerdomp en de Grote Karekiet. Natuur wordt in het recreatiedeel beleefd door je eigen groente en fruit te ‘plukken’ in de pluktuin, tussen de legakkers door te varen of vogels te spotten in de vogel spothut.

Cultuur: Als je een wandeling door de Vogeltuinen maakt, ademt dit de geschiedenis van de vroegere vervening. Informatieborden langs de wandelroute geven uitleg over de geschiedenis van de legakkers en een mobiele app geeft de aankomende activiteiten en routes weer. Kinderen leren spelenderwijs over de ontstaansgeschiedenis en cultuur in het educatiegebied.

Recreatie: Voor een dagje weg kun je in de Vogeltuinen naar de pluktuin, de vogelspotters hut, het educatiegebied of gewoon een wandeling maken. Voor een langer verblijf bieden de ecolodges en ecotenten de mogelijkheid om in de prachtige serene omgeving van de Oostelijke Vechtplassen te overnachten en helemaal één te worden met de prachtige natuur.

 

Categorie: 2