“Een teken dat in zijn vorm overeenkomt met zijn betekenis”, is de verklaring van het woord icoon volgens het woordenboek, legt Frans Evers, voorzitter van Stichting Icoon Oostelijke Vechtplassen, uit. En niet het icoon zelf, maar de beschouwers of deelnemers kronen iets tot icoon. “Een icoon kan dus alles zijn. Wij laten de deelnemers dan ook geheel vrij, alleen het ontwerpgebied staat vast: de Loosdrechtse Plassen en/of de Wijde Blik.”

Ondanks de stromende regen verzamelden bijna veertig studenten, diverse architecten, ondernemers en geïnteresseerden zich maandag 15 januari bij Finley, Het Witte Huis te Loosdrecht voor de informatiebijeenkomst van de prijsvraag Icoon Oostelijke Vechtplassen. De betekenis van een icoon is naar de mening van de bestuursleden van de stichting heel persoonlijk. Arjan Dros verwijst naar de jaren zestig en zeventig toen het gebied bekend stond om het Jazzfestival en de zeilwedstrijden. Rien van den Broeke moedigt juist aan om vooruit te kijken “Wat is er nu in beweging en hoe kunnen we daar op inspelen door een nieuwe richting in te slaan.”

Mooier dan de Eifeltoren
Over één ding is iedereen het eens: het wordt tijd dat het gebied van de Loosdrechtse Plassen weer een plek wordt om trots op te zijn. Waar natuur, cultuur, recreatie en ondernemerschap samenkomen met wellicht een icoon nog mooier dan de Eifeltoren. De juryvoorzitter Patrick Poelmann geeft in zijn presentatie aan hoe de jury de inzendingen zal beoordelen en vol verwachting uitziet naar een grote verscheidenheid tussen de inzendingen.

Uniek Gebiedsakkoord
De prijsvraag is een project van het Gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen. Dit unieke akkoord is tot stand gekomen na maar liefst 10 jaar onderhandelen. 6 december 2017 hebben 21 partijen dit akkoord ondertekend. Hierin is een gebiedsvisie opgenomen: wat willen wij in het gebied verbeteren en hoe gaan we dat realiseren. Hét nieuwe icoon zou de omgeving letterlijk opnieuw op de kaart kunnen zetten volgens Frans Evers: “Kun je je voorstellen dat er vanaf de snelweg niet alleen naar de Vinkeveense Plassen wordt verwezen, maar dat er langs de snelweg ook een bruin bord wordt geplaatst voor de Loosdrechtse Plassen met een afbeelding en naam van hét icoon?”

Uiteenlopende ideeën
Na de meer inhoudelijke presentatie over het prijsvraagproces en het reglement sluit Jos Harmsen, projectleider/secretaris voor het prijsvraagproces, de middag af met de uitspraak: “En nu is het tijd voor een blik op de plas!” Gegrinnik klinkt uit de zaal. Gelukkig ligt Finley direct aan de plas en kan er vanuit de warme, droge ruimte comfortabel over de plas gekeken worden. “Heb jij al een idee?”, klinkt er hier en daar. De één weet al precies wat hij op papier gaat zetten, de ander is door de bijeenkomst op een ander spoor gezet en gaat opnieuw brainstormen en sommigen willen zich eerst goed inlezen voordat ze pen en papier er bij pakken. Maar één ding is zeker, er ontstaan uiteenlopende ideeën. De Stichting Icoon Oostelijke Vechtplassen kan niet wachten om de ontwerpen te mogen ontvangen.

 

 

Schrijf je hier in. Het insturen van uw inzending kan vanaf 5 tot en met 28 februari 2018. De vragen die tijdens de bijeenkomst zijn gesteld worden met de antwoorden op 26 januari online verspreid in de Nota van Inlichtingen. Tevens is alle informatie te vinden op de website en in het informatiepakket.

 

Een regenachtige, maar iconische informatiebijeenkomst