Urenlang varen over de Vecht langs de karakteristieke legakkers en rietvelden. Zwemmen en zonnebaden op een van de eilanden en voldaan terugkeren naar de vakantiebungalow. Of toch keihard tegen de wind in fietsen over de dijk of dat verfrissende drankje op het terras? Wat is het eerste waar de gebruikers van de Oostelijke Vechtplassen, het vrijetijdslandschap Loosdrechtse Plassen aan denken? Wat maakt dít gebied Iconisch? De Stichting Icoon Oostelijke Vechtplassen daagt architecten, ondernemers, studenten en iedereen met een boot of (recreatie)woning in het gebied uit om op zoek te gaan naar een nieuw icoon.

 

Startschot ideeën prijsvraag!

Op 6 december hebben alle betrokken partijen het Gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen ondertekenen. Hiermee start hét uitvoeringsprogramma op het gebied van recreatie, natuur, cultuur en ondernemerschap in het gebied. Eén van de belangrijke projecten is de ontwerpwedstrijd voor het icoon van de Oostelijke Vechtplassen, het vrijetijdslandschap van de Loosdrechtse Plassen.

 

Eén ontwerpgebied

Het ontwerpgebied van deze prijsvraag betreft de Loosdechtse Plassen en de Wijde blik (zie de donkerblauwe vlakken op de kaart). Denk groots tijdens deze ideeën wedstrijd. Ontwerp voor dit prachtige gebied een eiland, een beeld, misschien een proces of evenement. Pak de omgeving als leidraad. Wat is de identiteit van het gebied? Wat missen deze prachtige plassen nog of wat brengt het allemaal tezamen? En hoe kan het een belangrijke bijdrage leveren aan de duurzame ontwikkeling van de omgeving? Kortom, ontwerp het unieke selling point van het gebied waar mensen kunnen recreëren, genieten van de natuur en tegelijkertijd wellicht ook iets kunnen leren. En, van groot belang, wat een impuls geeft voor de recreatieondernemers in het gebied!

 

 

 

Drie categorieën

De ingezonden ideeën worden verdeeld onder drie categorieën:

1: Professionals en professionele organisaties.

2: Alle bewoners van de gemeente Wijdemeren, Stichtse Vecht of Hilversum. Leden van een plaatselijke watersportvereniging, ligplaatshouders van de Loosdrechtse Plassen en gebruikers van een (recreatie)woning op of direct langs de Loosdrechtse Plassen.

3: Leerlingen en studenten tot en met bachelor niveau. (Master studenten vallen onder de eerste categorie)

 

Vier prijzen

1: € 5.000 voor de categorie professionals

2: € 1.500 voor de bewoners en gebruikers van het gebied

3: € 500 voor het beste idee van een leerling of student

4: Alle ontwerpen die door de jury worden geselecteerd, worden tentoongesteld in het voorjaar van 2018. Bezoekers van de tentoonstelling kiezen daar gezamenlijk de publieksprijs.

 

Sprankelende informatiedag

Alle deelnemers krijgen een digitaal informatiepakket met onder andere (historische) kaarten, culturele achtergrondinformatie en het gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen. (Bekijk alvast een overzicht van kaarten en culturele achtergrondinformatie) Op maandag 15 januari wordt een sprankelende informatiedag georganiseerd. De stichting zal tijdens deze dag uitvoerig het proces bespreken. En dit is het uitgelezen moment om het gebied beter te observeren en alle brandende vragen te stellen. Klik hier om aan te melden en om het programma van de bijeenkomst te bekijken.

 

Opborrelende ideeën?

 

Globale planning Prijsvraag

6 december                                       – Ondertekening Gebiedsakkoord

7 december t/m 28 februari   – Aanmelden prijsvraag

12 januari                                          – Lancering prijsvraag voor basis en middelbare scholen

15 januari                                          – Informatiebijeenkomst

22 januari                                         – Uiterste datum stellen vragen

26 januari                                         – Nota van Inlichtingen wordt verspreid

5 t/m 28 februari                         – Inzenden ontwerpen 

Maart                                                 – Toetsing inzendingen

April                                                    – Eerste juryronde

Mei t/m juli                                     – Tentoonstelling

Juni                                                     – Tweede juryronde

Juli                                                      – Prijsuitreiking

 

Vragen?

Alle vragen zijn gebundeld en verspreid op 26 januari als Nota van Inlichtingen.