Legakkertoren

Team Legakkertoren (Adviesbureau Waterschakel, Oomen Landschap, Johan de Putter van Atelier voor Water en Landschap, BB-Architects, Ingenieursbureau J.J.Udding)

 

De Legakkertoren is een 14 meter verticaal omhoog gezet stuk legakker. De Legakkertoren is volledig in het landschap is opgenomen, opgebouwd uit materialen afkomstig uit het gebied: levend riet en turf. De Legakkertoren is het icoon van de Loosdrechtse Plassen die het verhaal vertelt van de natuur en cultuurhistorie; het is als het ware een turf op z’n kant.

De toren ligt op een eiland die bereikbaar is met een boot en te voet. Met een trekpontje kun je de toren binnenvaren. Per voet is de Legakkertoren via de Fortenpad-wandeling bereikbaar. In de Legakkertoren komt alles bij elkaar: de buitenkant van de toren is opgebouwd uit levend riet aan de zonzijde en turf aan de schaduwzijde. De toren biedt een fenomenaal uitzicht en is een echte eyecatcher van de Oostelijke Vechtplassen. Zowel de recreatie via het water als via het land krijgt hierdoor een flinke impuls.

De locatie van de legakker met de Legakkertoren ligt precies op de kruising van de zichtlijnen van de Kalverstraat en Nieuw-Loosdrechtse Dijk. Deze locatie is bewust gekozen gezien de ontstaansgeschiedenis van het hele Loosdrechtse Plassen gebied. Het veenlandschap en de methodiek waarop het veen is gewonnen is nog het beste in dit deel van Loosdrecht zichtbaar. Daarnaast vindt juist in dit deel, zowel in de Muyeveldsche wetering als in de Kievitsbuurten in de toekomst nog meer legakkerherstel plaats. De Legakkertoren maakt hiervan een iconische plek!

 

Categorie: 1