Regen, heftige wind, zon en extreme hitte. Ondanks alle weersomstandigheden bleef het paviljoen HET ICOON bij de Porseleinhaven te Oud-Loosdrecht stevig staan en bleven de bezoekers binnen stromen. Van 16 t/m 27 mei bezochten zo’n 500 geïnteresseerden de tentoonstelling, hiervan brachten 440 bezoekers hun stem uit op één van de 29 iconische inzendingen.

Het publiek koos massaal voor De Gouden Greep van Tries Scherpel & Arthur Kortenoever. Het betreft een eiland met een strandje en een ondergronds theater vlakbij de Porseleinhaven te Oud-Loosdrecht. De daarop volgende favoriet was het idee van Cors Lamme om de uitkijktoren die zijn vader ooit ontworpen heeft weer terug te plaatsen. Ook de Vogeltuinen van Sylvia Schelling & Suzan Aardewijn kreeg vele stemmen. Hun idee is om de legakkers uit te breiden en de nieuwe delen toegankelijke te maken voor publiek. Alle drie de inzendingen vallen onder categorie 2, bewoners en gebruikers van het gebied.

Professionals
In categorie 1, de professionals, zijn bij het publiek het moderne ontwerp van Wave van Dam & Partners Architecten en de Legakkertoren van team Legakkertoren populair. Ook de Boat Conveyer van Abel Pleysier en PBS viel in de smaak. Nieuwsgierig naar de overige iconen, bekijk dan hier alle deelnemers van HET ICOON.

Stemmers sterk verbonden gebied
Naast de vraag voor het favoriete idee zijn aan het bezoekende publiek nog enkele vragen gesteld. Hieruit bleek dat het grootste deel van de stemmers sterk verbonden is met de Oostelijke Vechtplassen want bijna de helft van de stemmers komt uit de omgeving en daarnaast is 30% gebruiker van de plassen. In het algemeen wordt er gezocht naar een iconisch eiland (30%), vooral voor recreatie, waarbij natuur, cultuur en recreatie samenkomen (42%). Dit originele icoon zal het gebied aantrekkelijker maken voor recreanten en bewoners (37%). Als extra tip gaven de bezoekers aan dat het Icoon ook bereikbaar moet zijn zonder boot en dat het de natuur niet aantast.

De jury buigt zich de komende maand nogmaals over de inzendingen en zal per categorie een prijswinnaar uitkiezen. Hierbij worden de resultaten uit de publiekspeiling meegenomen. De prijzen worden op vrijdag 29 juni om 16.30 uur uitgereikt bij de KWVL, De Koninklijke Watersport Vereeniging Loosdrecht. Als u hierbij aanwezig wilt zijn meldt u dan aan via info@icoonoostelijkevechtplassen.nl

 

Na 11 succesvolle dagen, publieksprijswinnaar HET ICOON bekend!