Wave

Dam & Partners Architecten

In historisch en landschappelijk perspectief is het veenriviertje de Drecht de basis voor plaatsbepaling van het icoon alsmede het uitgangspunt voor de vormgeving van het object. Op historische kaarten is te zien dat het landschap zich langzaam transformeert van veengebied naar een open plassengebied. Met ons icoon zetten we de Drecht weer letterlijk op de kaart.

Mede door het groene en duurzame karakter van het icoon past dit object in de huidige tijdgeest. We willen ontsnappen aan de druk van de buitenwereld, soms door alleen de rust te zoeken in de natuur en soms juist door met elkaar drukke, vrolijke en speelde events te bezoeken. Het icoon voorziet in de mogelijk om aan al deze behoeften te voorzien. Het is een ontmoetingsplek dat de veelzijdigheid van de Plassen toont en in een gematerialiseerd focus punt: zowel historisch, geografisch als functioneel.

Als parel van deze ketting die de contouren van de Drecht weergeeft, ligt het icoon als een groen drijvend filter verankerd in de plassen. Het object is opgebouwd uit een natuurzwembad omzoomd door helofytenfilter welke de kwaliteit van het zwemwater reguleert. Hieromheen is een multifunctioneel podium. Boven dit natuurbad met gebruiksdeck zwaait een cirkel tot 15 meter hoogte door de lucht.

Over het icoon loopt een trap naar een uitzichtpunt, vanwaar recreanten alle plassen kunnen overzien. De binnenkant van de ring is intiem: absorberend hout, zacht, comfortabel, dat de menselijke schaal van de gebruiker aanspreekt. Aan de buitenkant steekt reflecterend helder wit staal af tegen het omliggende landschap. Het icoon is een hotspot voor alle soorten recreanten en is er om op te spelen, het water in te duiken, elkaar te ontmoeten. Aan ondernemers geeft het een hart, een plek van waaruit commercie kan functioneren.

 

Categorie: 1