Wissels

BFAS Architectuur en Stedenbouw

Als één van de grootste trekkers in een recreatief netwerk tussen Amsterdam en Utrecht met de Vecht als hartlijn zullen de Oostelijke Vechtplassen een prachtige bestemming vormen. Door de aanleg van een zeer gevarieerd routenetwerk met allerlei wandel-, fiets- en vaarmogelijkheden voor avontuurlijke mensen die van natuur en landschap houden en door de aanwezigheid van iconische objecten in de vorm van een stoeltjeslift hoog over het karakteristieke landschap (legakkers, zeilplassen, Ster), een dubbel doolhof en niet te vergeten: Wissels. Hierdoor zal een bezoek aan de plassen een onvergetelijke ervaring zijn.

Wissels zijn recreatieve overstappunten / pleisterplaatsen in het netwerk in de vorm van markante kleine en grotere paviljoens, die ook elders langs de Vecht zullen verschijnen. Hier vindt men fietsen, kano’s, laarzen, watertaxi’s, etc. soms in combinatie met horeca of b.v. een minimuseum.
Door de omvang van het uitgestrekte routenetwerk waarlangs recreanten zich verspreiden, gecombineerd met parkeerfaciliteiten aan de rand van het gebied, zal echte drukte nauwelijks voorkomen. Daardoor is het onwaarschijnlijk dat het concept aan zijn eigen succes ten onder zal gaan. Het zal nooit een Efteling worden; de rust zal blijven.

Voor het overbelaste Amsterdam biedt dit een kans om toeristen iets nieuws te bieden: een meerdaagse luxe bootreis over de Vecht; al een attractie op zich. Naast de Oostelijke Vechtplassen zijn de vesting Naarden, de buitens in ’s-Gravenland, Hilversum, de Hollandse Waterlinie en natuurlijk alle prachtige buitens langs de rivier plotseling geen afzonderlijke bestemmingen meer, maar vormen één geheel. Rust zal één van de unieke kwaliteiten zijn: Wie bij de Schreierstoren vertrekt, verlaat direct de hectiek van de grote stad om daar – misschien met lichte tegenzin – pas na een paar dagen weer in terug te keren.

Categorie: 1